DobrzeUrodzeni.pl

Forum stowarzyszenia "Dobrze Urodzeni"
Teraz jest poniedziałek, 06.09.2010 21:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]

Autor Wiadomość
 Tytuł: zdrowe odżywianie w laktacji
PostNapisane: sobota, 12.01.2008 22:20 

Witam, jestem dietetykiem i doradcą laktacyjnym, mamą dwoch wykarmionych piersią dziewczynek.Jeżeli mogłabym pomoc w tematach cyckowych lub odnosnie żywienia mamy karmiącej, kolejności wprowadzania pokarmów stałych lub diety małego alergika to jestem.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13.01.2008 00:48 
Ekspert

Witaj, Małgosiu! Miło, że chcesz się przyłączyć :)
Pozdrowienia!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: zdrowe odżywianie w laktacji
PostNapisane: niedziela, 30.11.2008 12:47 

To ja poprosze w takim razie o instrukcje jak odzywiac sie w trakcie karmienia piersia - przy moim pierwszym synku karmienie bylo horrorem - maly mial ciagle kolki....no i ten bol...

1 pytanie:
Czy naprawde to co je mama karmiaca ma taki wplyw na dziecko? czy dziecko ma kolki od tego ze mama jest zestresowana, zmeczona i nieszczesliwa?
2 pytanie:
Czy pokarm moze zaniknac od chodzenia na fitness, cwiczenia? (mi w pewnym momencie zanikl pokarm w jednej piersi) czy np od jedzenia czosnku (bylam przeziebiona i ratowalam sie mlekiem z czosnkiem i miodem) a moze sa inne powody?
3 pytanie:
Jak chronic piersi przed zastojami pokarmu? skad sie one biora? ze stresu? od zimna?, czy piersi owijac nawet w nocy, czy nie jest to takie istotne?
4 pytanie: dlaczego dziecko rzuca sie przy piersi, łapie puszcza,łapie puszcza, gryzie:( - czasami mialam wrazenie ze maly umial jesc ladnie, ale byly chwile ze strasznie denerwowal sie przy piersi, a zaznaczam ze pokarm lecial jak szalony. Zadna pozycja nie pomagala - jak juz sie denerwowal to w kazdej

Chcialabym sie przygotowac na karmienie drugiego dziecka, przyznam ze karmienie piersia budzi moje powazne obawy, choc bylam nastawiona mega pozytywnie i chcialam karmic chocby i dwa lata(!)
Z gory dziekuje za odpowiedz

PostNapisane: czwartek, 11.12.2008 23:04 

Witam,
1.to co je mama oczywiscie ma wpływ na dziecko, tak samo jak to bylo w ciąży. W zaleznosci od żywienia mamy, jej mleko zmienia swój smak, tak jak wcześniej zmieniał się smak wód płodowych. Są pokarmy, po których dziecko może reagować nadwrażliwie, lecz im jest starsze tym to ma mniejsze znaczenie, bo śluzówka przewodu pokarmowego dojrzewa.
Kolka może mieć rózne przyczyny, niekoniecznie musi mieć związek z tym co je mama. Pzyczyną moze byc ogólnie niedojrzały układ nerwowy malucha, ale także stres, niepokój mamy.
2. Ilość pokarmu zależy przede wszystkim od sposobu i częstości ssania piersi przez dziecko. Jedzenie czosnku nie ma negatywnego wpływu, choc duża ilość ostrych przypraw może powodowac niechęć dziecka do ssania piersi.
Chodzenie na fitness nie zmienia ilosci mleka, jeśli to jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Przy bardzo intensywnych ćwiczeniach ilość pokarmu może sie zmniejszyć.
3.Zastój pokarmu pojawia sie gdy pierś nie jest dobrze i czesto opróżniana przez dziecko, np. z powodu podawania smoczka, butelki z mieszanką, dopajania herbatkami. może tez wynikać z niepawidłowej pozycji dziecka przy piersi czy klopotach ze ssaniem. Ale moze tez pojawic się, gdy mama np. ucisnęła ręką w czasie snu pierś. Nie trzeba wkładać do biustonosza pieluchy, nie owijac jakos specjalnie. Od tego też moga robic się zastoje.
4. Jest wiele przyczyn sytuacji,gdy dziecko łapie, puszcza, gryzie- trudno to wyjaśnić na forum nie widząc sposobu karmienia dziecka. Aby rozwiązać problem warto skontaktować się z poradnia laktacyjną . Aktualny spis poradni mozna znaleźć na www.mlekomamy.pl
pozdrawiam. Malwina Okrzesik konsultant laktacyjny IBCLC.

PostNapisane: piątek, 12.12.2008 19:38 

Dziekuje za odpowiedz, mysle ze jak sie urodzi drugi maluch skorzystam z pomocy poradni laktacyjnej. Chyba bez tego nie dam rady, chyba ze drugie moje malenstwo nie bedzie takim nerwuskiem jak pierwsze;) pozdrawiam!

PostNapisane: czwartek, 05.03.2009 17:15 

Witam. Moja córeczka niedawno skończyła trzy miesiące, karmię ją piersią. Jest uczulona na białko jaja kurzego. Objawia się to wysypką i licznymi kupami ze sporą ilością śluzu. Gdy spożywam produkty zawierające jajko (makaron, ciasto, panierka) nic się nie dzieje. Po zjedzeniu samego żółtka też wszystko jest w porządku. Ale o jajecznicy czy jajku na twardo nie ma mowy. Kilka dni temu, po trzytygodniowym odstępie, znów próbowałam zjeść całe jajko. Tak raziła pediatra - żebym próbowała co 3-4 tyg. Było to drugie podejście i niestety znów to samo. Wysypka i cztery śluzowe kupy w ciągu dnia, a normalnie jest jedna na 2-3 dni. Do tego Córka była pobudzona, marudna. Jak dalej do tego podejść? Za ile próbować? Czy próbować? Czy to oznacza, że jak zacznie jeść samodzielnie uczulenie nadal będzie występowało?

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]